
Hooliganismens Historien
Siden 1960’erne begyndte de engelske medier at skrive om hooligans. Det var mest under VM i 1966 at kommentatorer bemærkede, at en ny fankultur var under udvikling.
Noget af det nye var at nogle af fodboldfansene begyndte at gå i større grupper, og de begyndte at skabe deres egne kendetegn. Det kunne for eksempel være en bestemt tøjstil eller en frisure.
I 1970’erne begyndte den engelske hooliganisme for alvor at organisere sig. Det var også i 1970’erne, at en ny tendens kom frem i det engelske hooliganmiljø. Fra de barske arbejdsmiljøer kom en ny gruppe fans, som kom op til kampene iført en uniform, som ikke var for børn. De havde glatragede isser, de gik i pilotjakker og kampstøvler. Fra 70’erne og frem til 80’erne opstod der flere og flere optøjer ved fodboldkampene.
I slutningen af 70’erne opstod der en ny type af hooligans. De gik klædt i dyre mærkevarer og de lignede ikke de traditionelle fodboldbøller. Gruppen kom fra arbejdermiljøet, og i mange tilfælde var deres tøj enten stjålet fra butikker eller hjemmelavede piratkopier. Den nye gruppe fik navnet Casuals, som blev en betegnelse der siden er blevet brugt om hooligans generelt.
Igennem 80’erne blev der mere og mere ballade til kampene. Under en pokalkamp mellem Luton Town og Millwall i 1985, stormede en stor gruppe Millwall-fans banen og de angreb også politiet. Senere på året mistede en 15-arig dreng livet under en fodboldkamp mellem Leeds og Birmingham. Det var ikke kun i de hjemlige kampe, at de engelske hooligans var negative. De havde fulgt deres hold i mange år rundt i Europa, når der blev spillet internationale tuneringer. Der blev lavet vold, heftig druk og massivt hærværk.
I 1990’erne begyndte hooliganfænomenet at sprede sig til de små klubber, så det ikke længere kun var de store super-hooligangrupper som Red Army eller ICF, som kunne betegnes som rigtige hooligans. Politi og vagter har fået større lov til at gribe ind, og skjule kameraer på stadioner som gør det vanskeligere for hooligans at begå lovovertrædelser uden at blive opdaget. Hooligangrupper mødes ofte et aftalt sted at slås, før eller efter fodboldkampene og måske sker dette heller ikke mere, men volden og hadet sker stadig meget tit.